Ilomantsin Museosäätiön tarkoituksena on Ilomantsin historian ja kulttuuriperinteen säilyttäminen, esille tuominen ja hyödyntäminen museaalisin keinoin. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan hoitamalla sille kuuluvia museokokoelmia ja muuta omaisuutta, harjoittamalla ja kehittämällä Ilomantsin kulttuuriperinteeseen liittyvää tiedonsaantia ja -välitystä sekä tutkimus-, tallennus- ja opetustyötä sekä toimimalla yhteistyössä säätiön tarkoituksen mukaisesti Ilomantsin historiaa ja kulttuuriperinnettä tutkivien ja vaalivien tahojen kanssa. Museosäätiö vastaa Parppeinvaaran Runokylän ja Möhkön ruukin toiminnasta.

Ilomantsin Museosäätiön toimintaa ohjaa hallitus. Hallituksessa ovat edustettuina seuraavat tahot: Ilomantsin kunta, Ilomantsi-Seura ry, Tornator Oy, Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö, Saloheimon suku, Rautavan suku ja Hallbergin suku. Hallituksen toimintaan osallistuu myös asiantuntijajäsen Pohjois-Karjalan museosta.

Ilomantsin Museosäätiöllä on kaksi vakituisessa työsuhteessa olevaa työntekijää, museonjohtaja Ulla Vartiainen ja amanuenssi Maija Luostarinen. 

Museonjohtaja vastaa Museosäätiön toiminnan organisoinnista ja hallinnosta, esimiestehtävistä, hankkeista, kokoelmista ja näyttelyistä.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja 050-4098825

Amanuenssin vastuulla ovat asiakaspalvelu, museopedagogiikka, tapahtumat, markkinointi, tiedotus ja museokauppa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja 050-4343744

Museosäätiön vakituisen henkilöstön työhuoneet löytyvät Ilomantsin kunnantalolta, 3 krs. Posti- ja käyntiosoitteemme on: Ilomantsin Museosäätiö, Soihtulantie 7 82900 Ilomantsi.